ROSTLINNÝ SVĚT
Na zahrádkách se občas pěstuje jako vytrvalá rostlina, je mrazuvzdorná
V Evropě se pěstuje od 17. století a pochází z Asie. Na zahrádkách se občas pěstuje jako vytrvalá rostlina, je mrazuvzdorná.
Vytváří kvetoucí i živorodé formy (nazývané česneko-cibule, kanadská cibule, apod.), vytvářející pacibulky na stvolu ve dvou až třech poschodích.
Ceníme si ji pro rané rašení a pro hodnotnou nať s obsahem až 130mg vitamínu C ve 100g - což je čtyřikrát více než v citrónech, dále obsahuje karoten, vitamíny skupiny B, kyselinu nikotinovou. Z minerálních prvků fosfor, draslík, síru a fluór.
Zimní cibuli používáme syrovou do pomazánek, polévek, omáček, do salátů, na chléb s máslem. Má jemnou, nasládlou chuť, má méně silic než cibule.
Pacibulky můžeme nakládat do kyselého nálevu.
Sečka je skromná zelenina, množíme ji výsadbou pacibulek, dělením trsů a semenem.
UPOZORNĚNÍ!!!
Při využívání léčivých účinků rostlin se vždy poradíme s lékařem !!!
Článek v rámci spolupráce poskytla webová stránka:bylinky.kvalitne.cz
|