WWW.CELYSVET.CZ - encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy ___________________________________________________________________________________

Šovík Kyselý (Rumex acetosa L.)


ROSTLINNÝ SVĚT


Šovíky jsou domácí evropské rostliny.


Šovíky jsou domácí evropské rostliny. Kromě šovíku kyselého je možno sbírat i šovík menší (rumex acetosella) a používat šlechtěné formy šovíku zahradního.

Šovík kyselý roste na vlhkých loukách, šovík menší, který je drobnější, nacházíme na polích, mezích a stráních.

Šovíky jsou zdrojem cenných látek. Jako zelenina a koření se používají pouze čerstvé listy. Sbíráme a konzumujeme se před květem brzy zjara.

Šovík obsahuje vitamín C, karotén, nerostlné látky (železo, mangan, křčemík), emodin, kyselinu chrysofanovou, kyselinu šavelovou, tuky, silice,...

Některými svými složkami povzbuzuje činnost tlustého střeva, podporuje chu k jídlu. Obsahem železa podporuje tvorbu krve.

Škodlivé účinky kyseliny šavelové je třeba potlačit přídavkem mléka, smetany nebo sýra do pokrmu. Šovík se proto má požívat jen občas.

Šovík používáme do zeleninových polévek k okyselení salátů, do špenátu. Můžeme jej použít i jako součást bylinkové kůry.

Zahradní šovík lze použít i jako náhražku špenátu. Lze ho přidat jemně rozsekaný na řožněná masa a vůbec do všech nakyslých polévek a omáček, do majonéz,... Tvoří tradiční součást známého ruského boršce.

Ruský boršč se šovíkem
Ingredience:
...200g kostí
...500g hovězího masa
...1 uzené koleno nebo klobása
...50g másla
...2dl kysané smetany
...200g kysaného zelí
...1 velký brambor, 1 cibule, červenou řepu, hrst šovíku, kousek celeru, půl petržele, 1 mrkev
...2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce mouky
...sůl, cukr, bobkový list, petrželku, popř. i trocu octa
Příprava:
Maso uvaříme doměkka spolu s kostmi. Na másle podusíme pokrájenou zeleninu (kromě šovíku) a brambor, přidáme nakrájené maso, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme koření a vaříme doměkka.
Nakonec přidáme protlak ajemně pokrájený šoík. Zahustíme smetanou, v níž jsme rozkvedlali lžíci mouky. Posypeme drobně rozsekanou petrželkou a dochutíme.


UPOZORNĚNÍ!!!
Při využívání léčivých účinků rostlin se vždy poradíme s lékařem !!!

Článek v rámci spolupráce poskytla webová stránka:bylinky.kvalitne.cz

___________________________________________________________________________________