ROSTLINNÝ SVĚT
ovíky jsou domácí evropské rostliny.
ovíky jsou domácí evropské rostliny. Kromě ovíku kyselého je mono sbírat i ovík mení (rumex acetosella) a pouívat lechtěné formy ovíku zahradního.
ovík kyselý roste na vlhkých loukách, ovík mení, který je drobnějí, nacházíme na polích, mezích a stráních.
ovíky jsou zdrojem cenných látek. Jako zelenina a koření se pouívají pouze čerstvé listy. Sbíráme a konzumujeme se před květem brzy zjara.
ovík obsahuje vitamín C, karotén, nerostlné látky (elezo, mangan, křčemík), emodin, kyselinu chrysofanovou, kyselinu avelovou, tuky, silice,...
Některými svými slokami povzbuzuje činnost tlustého střeva, podporuje chu k jídlu. Obsahem eleza podporuje tvorbu krve.
kodlivé účinky kyseliny avelové je třeba potlačit přídavkem mléka, smetany nebo sýra do pokrmu. ovík se proto má poívat jen občas.
ovík pouíváme do zeleninových polévek k okyselení salátů, do penátu. Můeme jej pouít i jako součást bylinkové kůry.
Zahradní ovík lze pouít i jako náhraku penátu. Lze ho přidat jemně rozsekaný na řoněná masa a vůbec do vech nakyslých polévek a omáček, do majonéz,... Tvoří tradiční součást známého ruského borce.
Ruský borč se ovíkem
Ingredience:
...200g kostí
...500g hovězího masa
...1 uzené koleno nebo klobása
...50g másla
...2dl kysané smetany
...200g kysaného zelí
...1 velký brambor, 1 cibule, červenou řepu, hrst ovíku, kousek celeru, půl petrele, 1 mrkev
...2 líce rajčatového protlaku, 1 líce mouky
...sůl, cukr, bobkový list, petrelku, popř. i trocu octa
Příprava:
Maso uvaříme doměkka spolu s kostmi. Na másle podusíme pokrájenou zeleninu (kromě ovíku) a brambor, přidáme nakrájené maso, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme koření a vaříme doměkka.
Nakonec přidáme protlak ajemně pokrájený oík. Zahustíme smetanou, v ní jsme rozkvedlali líci mouky. Posypeme drobně rozsekanou petrelkou a dochutíme.
UPOZORNĚNÍ!!!
Při vyuívání léčivých účinků rostlin se vdy poradíme s lékařem !!!
Článek v rámci spolupráce poskytla webová stránka:bylinky.kvalitne.cz
|