ROSTLINNÝ SVĚT
Trnovník, akácie (Acacia) je rostlinou z čeledi bobovitých.
BOTANICKÝ NÁZEV:
Acacia armata.
POPIS:
Trnovník, akácie, akát (Acacia), patří do čeledi bobovitých. Název rodu pochází z řeckého slova "aids" – ostré. Teplotní režim v létě je 7 až 18°C, v zimě 7 až 10°C. Rostlina vyžaduje v létě intenzivní zavlažování, v zimě střední, nemělo by dojít k vyschnutí půdy. Na jaře a počátkem léta je nutné rostlinu jednou za 14 dní hnojit.
Trnovník, akácie, akát (Acacia) potřebuje dostatek jasu, nevadí jí ani přímé sluneční paprsky, naopak je uvítá. Rostlina se cítí dobře při malé až střední vlhkosti. Doporučená směs zeminy: listová, kompost, humus, rašelina, písek, a to v poměru 1:1:1.1.1. Rozmnožuje se semeny, méně často řízkováním na jaře nebo koncem léta.
ČELEĎ:
Fabaceae, bobovité.
PŮVOD:
Východní a střední část Severní Ameriky.
TEPLOTA:
Trnovník, akácie, akát (Acacia) vyžaduje mírnou teplotu, v zimě potřebuje chladné, ale světlé stanoviště, s teplotou ne nižší než 7°C. Místnost by se měla větrat, ale pozor na studený průvan.
OSVĚTLENÍ:
Trnovník, akácie, akát (Acacia) je velice světlomilná rostlina, zastínění není nutné.
ZÁLIVKA:
Od jara do podzimu uvítá hojné zalévání, v zimě naopak velmi mírné, zvláště pokud je rostlina v zimě umístěna v chladné místnosti.
HNOJENÍ:
Trnovník, akácie, akát (Acacia) přihnojujeme každoročně na jaře a v létě, tekutým komplexním hnojivem pro pokojové rostliny.
VLHKOST VZDUCHU:
Trnovník, akácie, akát (Acacia) je rostlinkou, jenž rosení nepotřebuje.
B>ROZMNOŽOVÁNÍ:
Trnovník, akácie, akát (Acacia) se rozmnožuje řízky a semeny. Řízky zakořeňují v menších květináčích při 15 až 18°C, semena se vysévají v lednu až březnu, potřebují zahřívání zeminy. Před zasetím se semena trnovníku polijí vroucí vodou, napilují nebo naříznou. (Kromě trnovníku srstnatého, jehož semena klíčí lehce a samy, asi za 3 až 4 týdny.)
PŘESAZOVÁNÍ:
Trnovník, akácie, akát (Acacia) přesazujeme vždy po odkvetení, asi jednou za 2 roky. Doporučené složení zeminy: 3 dály lehké drnovky, 2 díly rašeliny a 1 díl písku. Kořeny trnovníku mají česnekový zápach, který jde cítit při přesazování.
ŠKŮDCI, CHOROBY:
Při zvýšené teplotě trnovník napadá štítovka.
|